(Ede Stad, 21 oktober 2003)

,,Kunst is niet alleen maar decoratief"

EDE - ,,Waarom mag een werkplek niet een beetje huiselijkheid hebben?" vraagt Hans den Hollander zich hardop af. ,,Het is toch prettig als je werkplek sfeer heeft. En dat is heel eenvoudig te creëren met meubilair en kunst." Den Hollander is compagnon van Robert Eekhof, de oprichter en eigenaar van een jonge Edese onderneming voor kunstzaken en vormgeving.

door Bas Maliepaard

Robert Eekhof (l) en Hans den Hollander met twee schilderijen uit hun collectie. Foto: BDU, Janus Visser
Art & Identity zorgt voor verhuur en verkoop van originele beeldende kunst aan bedrijven en houdt zich bovendien bezig met de vormgeving van onder andere huisstijlen en interieurs.

,,Meestal begint het voor bedrijven met het idee dat er op `die witte muur` iets moet hangen," vertelt Eekhof. ,,Je kunt er natuurlijk voor kiezen werknemers zelf iets mee te laten brengen. Komt er een foto van zoon of dochter? Een plaat van een voetbalster? Kunst is in die overwegingen vaak ondergewaardeerd."

Op zo`n moment kunnen bedrijven sinds januari 2003 Art & Identity inschakelen. Het tweetal heeft flink wat kennis in huis, zo blijkt wel uit de toelichting die ze bij hun presentatiemap geven. Daarin is steeds een andere selectie weergegeven van de kunstwerken die via het bedrijf te huur of te koop zijn. Den Hollander heeft de Rietveld Academie in Amsterdam gedaan en werkte daarna korte tijd als vrij kunstenaar. Maar uit economisch oogpunt stapte hij over op illustratie en later naar de grafische vormgeving, waarmee hij tot op heden zijn brood verdient.

Decoratief
Met Eekhof, de motor achter Art & Identity, kreeg hij contact via een gezamenlijke kennis. Eekhof werkte als manager bij bedrijven in Azië en deed veel met film, maar wilde iets anders. Samen besloten ze verder te gaan in de kunstbemiddeling om er later ook vormgeving bij te pakken. ,,We zijn beiden erg enthousiast over kunst en proberen dat ook over te brengen op de bedrijven," vertelt Eekhof. Den Hollander vult aan: ,,Het is leuk om mensen te vertellen over de schilderijen. Er hangt niet zomaar een gekleurd vlakje in een kamer, er zit een verhaal achter! Kunst is niet alleen maar decoratief."

Art & Identity biedt zowel kunst uit een eigen collectie aan als uit privécollecties van derden. Daardoor is het aanbod erg groot. ,,We willen een hoge kwaliteit bieden, maar het ook betaalbaar houden," zegt Den Hollander. Daarom werkt Art & Identity met originele kunst in een beperkte oplage. Dus geen reproducties zoals die veel bij posterwinkels te koop zijn. Aan de druk worden hoge eisen gesteld.

,,We letten in ons advies op de huisstijl van de bedrijven, op het logo en de kleuren in het gebouw," vertelt Den Hollander. ,,Het gaat om de gehele uitstraling, om de identiteit." Die identiteit kan ook volledig door de heren worden verzorgd. Want de vormgevingskwaliteiten van Den Hollander hebben ook een plek binnen het bedrijf gekregen. ,,We werken bovendien samen met interieurvormgever Ruud-Jan Kokke van wie ook werk in het Museum of Modern Art in New York staat. We kunnen dus echt een totaalpakket bieden," zegt Eekhof.

Daarom zou hun ideale opdracht een leeg pand zijn. ,,Zo`n opdracht hebben we nog niet gehad, maar dat zou erg leuk zijn," zegt Eekhof. Lachend voegt hij toe: ,,Dit mag best een oproep daarvoor worden!"

Art & Identity werd begin dit jaar gelanceerd met een expositie in Huis Kernhem in Ede. Een expositie met grote namen als Miró, Joan, Bram van Velde en Marc Chagall. Voor bedrijven - maar juíst ook privépersonen - houdt Art & Identity in april 2004 opnieuw een expositie in Huis Kernhem.

Art & Identity, Voltastraat 1-D, Ede, (0318)438909,
info@art-and-identity.nl

VOOR MEER INFO:
info@art-and-identity.nl
© Tekst: Ede Stad, Bas Maliepaard/ Foto: BDU, Janus Visser
Voltastraat 1-D | 6716 AJ Ede |  T (0318) 438909