(‘Kamerkrant’, april 2003)

Klanten binden met kunst


Ede – "Wat wij in feite doen is kijken hoe we de identiteit van een bedrijf kunnen accentueren, waardoor het een betere uitstraling heeft voor relaties, maar ook voor de eigen medewerkers. Kunst en vormgeving kunnen daar een cruciale rol in spelen".

Hans den Hollander (l) en Robert Eekhof
Dat is de stellige overtuiging van Robert Eekhof, directeur van het jonge Edese bedrijf Art & Identity. Eekhof, psycholoog van huis uit, verdiende tot voor kort zijn brood als manager in Thailand. Hij was altijd al bovenmatig geïnteresseerd in kunst, kon via internet de ontwikkelingen op de markt volgen, en achtte rond zijn vijftigste de tijd rijp om de bakens te verzetten en zichzelf op die markt te begeven. Een uitgebreide enquête onder honderd bedrijven en een gedegen concurrentie-analyse wezen uit dat zijn onderneming levensvatbaar moest zijn.
Onlangs presenteerde hij die onderneming in Huis Kernhem in Ede met origineel grafisch werk van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland, zoals Miró, Chagall, Matta, Montyn, Raveel en Van Velde. Maar ook met het aanbod van kunstworkshops, grafische vormgeving (huisstijl) en meubels van internationaal bekende ontwerpers, onder wie Ruud-Jan Kokke uit Oosterbeek.

Cachet
"We hebben inmiddels dus vier loten aan de stam, maar we zijn in 2002 gestart met een uitgebreide collectie grafiek, waar onze klanten een keus uit kunnen maken." Op twee deelgebieden, grafiek en grafische vormgeving, werkt Eekhof nauw samen met Hans den Hollander, zelf een verwoed grafiekverzamelaar. "Dankzij onze contacten met andere verzamelaars kunnen we heel ver gaan in het vervullen van wensen van klanten. Voor een bedrijf in de scheepsbouw kunnen we bijvoorbeeld een grafisch werk selecteren met afbeeldingen van boten en havens. Werk dat thematisch aansluit bij de bedrijfsactiviteit en daar extra cachet aan geeft. En voor een bedrijf dat een jonge, dynamische uitstraling wil hebben, kun je denken aan pop-art, dat nog steeds enorm in de belangstelling staat. Op de achtergrond bij het programma Idols prijkte bijvoorbeeld een grote afbeelding van Marilyn Monroe van de hand van Andy Warhol." Eekhof: "Bedrijven kunnen de kunst huren en later eventueel aankopen. Het aardige van grafiek: het is nog betaalbaar ook."
VOOR MEER INFO:
info@art-and-identity.nl
© Art & Identity, © Foto: Frans Ypma © Artikel: Jos Kersten
Voltastraat 1-D | 6716 AJ Ede | T (0318) 438909